Çita Web Tasarım

ADRES

İstasyon Cd. No:43 Tuzla/İstanbul

BİZE ULAŞIN

0850 885 37 14
0552 333 98 17

Googleın Yalan Habere En Çok ‘Destek Verdiği’ Ülke: Türkiye

Googleın Yalan Habere

Gazeteciliğin en prestijli ödülü olan Plutzer’i kazanan ilk İnternet haber kuruluşu olan ProPublica, Google’ı dezenformasyon açısından araştırdı. Türk internet kullanıcılarını şaşırtmayan sonuçlar, Google’ın “dezenformasyonun karlı bir işe dönüştürülmesine” katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Haber ve bilgi doğrulama platformu Teyit.org’un derlediği ankete göre Türkiye’de durum daha vahim.

“Yanlış bilgi vererek Google reklamlarından para kazanan yayıncıların” oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye: Bu ne anlama geliyor?

googlein yalan habere en cok destek verdigi ulke turkiye 0 hfsqhwnf

Google’ın kişiselleştirilmiş reklamları, çoğu web sitesi için ana gelir kaynakları arasındadır. Bu satırı okuduğunuz sayfada görebileceğiniz Google reklamları, büyük bir makroekonomik etkiye sahip ve küresel İnternet ekosisteminde bir para akışı sağlıyor. ProPublica’nın araştırmasına göre, İngilizce dışındaki dillerde programlar yayınlayan ve bu yayınlarda yanlış bilgi yayan sitelerdeki Google reklam oranları sıfırdan orta dereceye kadar değişmektedir.

ProPublica araştırmasında da yer alan Teyit.org’un verilerine göre, Türkiye’de yanlış bilgi yaydığı tespit edilen 50 web sitesinden 45’inde Google reklamları yer aldı. Bu, Türkiye’yi internette yanlış bilgi yayma konusunda lider konuma getiriyor. Listede Türkiye’nin ardından Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna-Hersek yer alıyor. � Brezilya, D İspanya, 8 Latin Amerika ve 0 Almanca konuşulan ülkelerdir.

Türkiye’de yanlış bilgi para kazandırıyor: Google güncel görüntülere ve tüm davetlere rağmen harekete geçmiyor…

googlein yalan habere en cok destek verdigi ulke turkiye 1 3bgqmynm

Datareportal’ın araştırmasına ve Teyit.org’un açıklamasına göre Türkçe, internette en çok içerik üretilen dördüncü dil. Öte yandan sahte haber ve yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak için Google tarafından atılan somut adımlar da yok.

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün başkan yardımcısı araştırmacı gazeteci Emre Kızılkaya, Teyit gazetesine Türkiye’de yanlış bilgilerin para ve propaganda amaçlı kullanıldığını söyledi.

Editörün Notu: Sosyal Medya Yasası bunu analiz etti mi?

Kullanıcılar “Bana bir şey olur mu?” diye sorsalar da. Bireysel sonuçlar ve eleştirilerin “hukuken belirsiz” olduğu söylense de, kağıt üzerinde Sosyal Medya Yasası; İnternette doğru bilgiyi dağıtmayı amaçlar. Kişileri ve web sitelerini ilk kez medya kuruluşu olarak tanıyan bu yasa, bu kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yanlış bilgilere karşı bir önlem olarak görülebilir.

Aslında, “kim ve hangi bilgilerin yanlış veya yanlış olarak sınıflandırılabileceği” konusunu net bir şekilde tanımlamak mümkün olmadığından, kanunun uygulanma düzeyi konusunda bir soru işareti bulunmaktadır. Ancak makale, bu bilgilerin yayılmasına izin veren bireylere, kurumlara ve platformlara karşı reklam engelleme ve bant genişliği kısıtlama yaptırımlarını içerir. Ancak, Google reklamlarından para kazanan dezenformasyon yayıncılarının Türkiye’deki gibi astronomik seviyelere ulaşması, reklam engelleme veya bant genişliği daraltma cezalarının Türkiye’nin İnternet ekonomisini önemli ölçüde etkileyeceğini gösteriyor. Kısacası, ulusumuzun karar vericileri, tüm sektörlere nüfuz etmiş bir yanlış bilgi ekonomisi ile karşı karşıya.

Son olarak 2021 yılında Google’ın 476 milyar dolarlık Türkiye ekonomisine yaptığı katkının 193 milyarını reklam araçlarından sağladığını söyleyelim.