Çita Web Tasarım

ADRES

İstasyon Cd. No:43 Tuzla/İstanbul

BİZE ULAŞIN

0850 885 37 14
0552 333 98 17

Bir Linke Tıklayıp Hacklendiğinizde Ne Yapmanız Gerekiyor?

Linke Tıklayıp Hacklendiğinizde

Bazen tıkladıktan sonra tüm bilgilerimizi alan bağlantılarla karşılaşıyoruz. Bazılarımız bu bağlantıları hemen tanır, çünkü birçok bilgisayar korsanlığı vakası vardır, bazıları ise bu sorunlardan uzak durabilir.

Bu yüzden, bu tür bağlantılara tıkladıktan sonra verilerimizi koruyabilir miyiz diye merak ettik. Ardından siber güvenlik uzmanı Yasir Gökçe ile oturdum ve kendisine bahisle ilgili birkaç soru sordum. Öyleyse, kendimizi bu casus yazılım bağlantılarından nasıl koruyacağımızı görelim.

Kötü amaçlı yazılım içeren bir bağlantıya tıkladığımızda bize ne olacağı, bağlantıyı gönderen kişinin niyetine bağlıdır.

bir linke tiklayip hacklendiginizde ne yapmaniz gerekiyor 0

Bağlantılı proxy’ler reklam yazılımı veya tıklama tuzağı olabilir. Bu istemediğimiz bir site, reklam vb. amaçlar için yönlendirilebilir. Bu başımıza gelebilecek en saf şey. Bilgisayarımızın bağlı olduğu ağa solucanlar veya Truva atları gibi kötü amaçlı yazılımlar bulaşmış olabilir veya bilgi sistemlerimize virüsler yüklenmiş olabilir.

Bu yazılım, kodlamasına göre sistemimizdeki CPU, RAM ve bellek gibi kaynakları kullanabilir. Sistemimize bir arka kapı sağlayabilir, kayıtlı şifrelerimizi alabilir veya ağımızı bir botnet’in parçası haline getirebilir.

Bu son senaryoda, siber suçlular bir sonraki siber suçlarını işlemek için bilgi sistemlerimizi araç olarak kullanabilirler. Başka bir deyişle, bir siber saldırı veya bilgisayar suçu, sisteminizin IP veya MAC adresinden kaynaklanıyor gibi görünebilir.

Bir bağlantının kötü amaçlı yazılım içerdiğinin en değerli göstergesi, bağlantıya tıklamanızı isteyen bağlam ile bağlantıya tıkladıktan sonra oluşan bağlam arasındaki tutarsızlıktır.

Mesela hediye çekine ulaşma vaadi içeren bir linke tıkladıktan sonra bu türlü bir kazanç elde etmediyseniz, linkin kötücül bir amaç içerdiğini varsayabilirsiniz.

Ayrıca link sizi istenmeyen sayfalara yönlendirebilir, birden fazla sayfa açabilir ve tıkladıktan sonra yanlışlıkla bilgisayarınıza/sisteminize indirebilir ve belirli işlemleri yapmanızı gerektiren açılır pencereler açabilir. iyi niyetli bir yazılım değil.

Uzun vadeli etkiler de bir konuşma konusu olacak. Bilgisayarınızın performansı yavaşlayacak, daha önce fark etmediğiniz belgeler yüklenecek, belge adları ve yerleri değişecek vb.

Diyelim ki bir linke tıklıyoruz ve bilgilerimiz de yakalanıp dark web’e aktarılıyor. Bu durumda yaşayabileceğimiz şey, karanlık ağa iletilen bilgilerin “ne” olduğuna bağlı olarak değişir.

bir linke tiklayip hacklendiginizde ne yapmaniz gerekiyor 1 rvfc6wq5

Ad soyad, doğum tarihi üzere şahsî bilgiler, daha sonradan size yönelik düzenlenebilecek sosyal mühendislik (social engineering) hücumlarına detay teşkil edebilir.

 

Yine platformlar arası şifreler, kimlik hırsızlığı dediğimiz kimlik hırsızlığına kapı aralıyor. Finansal kurumların çevrimiçi hizmetlerine erişmek için şifrelerin çalınması finansal kayıplara neden olabilir.

Şimdi rastgele veya rastgele bir linke tıkladıktan sonra ne yapacağınızı söyleyeyim;

bir linke tiklayip hacklendiginizde ne yapmaniz gerekiyor 2 hngzrdmp

  • Öncelikle açılan sayfaları hemen kapatmalı ve açılır pencerelerin açıklamasını ve yönünü görmezden gelmeliyiz.
  • İlgili bilgi sistemini derhal internetten ayırmalıyız.
  • Gerekirse aynı ağa bağlı diğer önemli cihazları ağdan ayırmamız gerekiyor.
  • İnternet ağına (WAN, VLAN, vb.) bağlanmamızı sağlayan erişim şifresini güncellememiz gerekir.
  • İnternete erişmenizi sağlayan yönlendiricinin kontrol panelinden en son günlüğü alabilir ve tüm olanaklarla saklayabiliriz.
  • Bu kayıtlar, sistemimiz üzerinden bir suç işlenmesi durumunda suçlu olmadığımızı kanıtlamak açısından önemlidir.
  • Kapattığımız bir sistem üzerinden suç işlendiğine dair bir şüphe varsa veya sistem herhangi bir idari, cezai veya cezai soruşturmaya tabi olabilirse, sistemden delil elde etmek için sistemi kapatamayız. dijital Adli Tıp.
  • Sistemi güç kaynağına bağlamalıyız.
  • Saldırıya uğramış bir sistem aracılığıyla bir suçun işlendiğinden şüphelenirsek, konuyu Siber Suçlar Dairesi ve Savcılık gibi uygun makamlara bildirmeliyiz.
  • Çalıştığımız bir şirkete bağlı bir cihazdan bir bağlantıya tıkladığımızda, bunu tereddüt etmeden şirketin veri güvenliği ekibine bildirmeliyiz.
  • Sistemde depolanan hassas ve değerli verileri harici bir sürücüye kaydetmek için her fırsatı değerlendirmeliyiz.
  • Sistemde artık ihtiyaç duyulmayan verileri silebiliriz.
  • İlgili bilgi sistemleri güncel bir anti-virüs programı ile taranmalıdır. Verileri depoladığımız harici diske bir şey olması durumunda bu işlemi uygulamamız gerekiyor.
  • “Bu bilgisayara güven” (Tek oturum açma) komutunu veya bilgisayarımızda açık olan bir e-posta adresinden, sosyal medya hesabından veya iletişim uygulamasından sağlamalıyız.
  • Bu hesapların giriş şifrelerini başka bir güvenli sistemden değiştirmeli ve çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) etkinleştirmeliyiz.
  • Bilgisayarımızda password saver, password saver vb. programları devre dışı bırakmalı ve bu programların erişim şifresini güvenilir cihazlardan değiştirmeliyiz.

bir linke tiklayip hacklendiginizde ne yapmaniz gerekiyor 3 aydbrqdh

Sistem,Link,Erişim,Şifreleri,Bilişim,Linki,Yazılım,Siber