2022 Dünya Kupası 20 Kasım Pazar günü başlıyor. Önceki Dünya Kupalarında olduğu gibi, Katar’ın ev sahipliği yaptığı turnuvada da bazı yeni teknolojiler kullanılacak. 2022 Dünya Kupası’nda kullanılacak yeni teknolojileri sizler için listeledik. Bu teknolojiler önümüzdeki yıllarda futbola tamamen nüfuz edebilir.
Yarı otomatik ofsayt teknolojisi
Futbol hakemlerinin hatalarını azaltmak için teknolojiyi kullanmaya başlayan FIFA, VAR teknolojisini hayatımıza soktu. Artık ofsayt tartışmalarına son vermek için yarı otomatik ofsayt teknolojisi hayatımıza giriyor. 2022 Dünya Kupası’nın tüm maçlarında yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılacak.
Sahanın farklı bölgelerine yerleştirilmiş 12 adethareket takip kamera sayesinde tüm oyuncuların vücut hareketleri net bir şekilde tespit ediliyor. Top içi Ataletsel Ölçüm Birimi (IMU) teknolojisi, topun ne zaman sabit olduğunu doğru bir şekilde belirler. Top ayağından çıkar çıkmaz yapay zeka hangi oyuncunun ayağının önde olduğunu belirliyor. Yapay zeka ofsayt anını 3 boyutlu animasyona çevirerek video yardımcı hakeme iletiyor ve VAR hakemi son kararı veriyor. Animasyonlar öyle kararlı bir şekilde hazırlanmış ki, jüri üyelerinin yorum yapmasına pek gerek kalmıyor. Teknoloji, 2022 Şampiyonlar Ligi maçlarının bazılarında test edildi. Tüm Dünya Kupası maçlarında kullanılacaktır.
Ülkelerin soğutma teknolojisi var
Katar’da yaz mevsimi. Zaman zaman 30 derecenin üzerinde ısınacak. Sıcaklığın etkisini azaltmak için stadyumlara Advanced Cooling Tech adı verilen bir soğutma teknolojisi kuruldu. Bu teknoloji, turnuva için inşa edilen sekiz stadyumun yedisinde mevcut.
Soğuk hava kanalları, sahaya yakın stadyum koltuklarının altına yerleştirilmiştir. Hava kanalları sadece soğuk havayı içeri üflemekle kalmaz, aynı zamanda içeriden sıcak havayı da dışarı atar. Üflenen hava tekrar dışarı üflenir ve tekrar soğutulur. Dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun 18-24 derece ve sahada olmak.
Soğuk hava sağlamak için soğuk su ile doldurulmuş borular ve ısı eşanjörleri (ısı eşanjörleri) stadyumun yakınında yer altına inşa edildi. Sıcak havayı soğuk su dolu bir borudan geçirerek soğutun. Soğutulan su, 40.000 litrelik bir tanka pompalanır ve bir sonraki günün maçı için soğuk hava sağlamak üzere depolanır. Bu sistem için elektrik, Doha’dan 80 km uzaklıkta inşa edilen güneş panelleri ile sağlanacak. Organizatörler, stadyumların yanlışlıkla sera gazı yaymayan soğutma sistemlerine sahip olduğunu vurguluyor. Katar, Yeşil Dünya Kupası sözü vererek, turnuvanın karbon emisyonları karşılığında bire bir karbon tasarrufu sunacak. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve atık yönetimi ile karbon tasarrufu sağlanacaktır.
Lego Durumu: Stadyum 974
Stadion 974 olarak adlandırılan stadyum, “modüler” yapım tekniğini kullanan ilk stadyumdur. Betonarme yapı yerine nakliye konteynerleri ve modüler çelik çerçeve kullanılarak inşa edilmiştir. Limanlarda ve kamyonların üzerinde gördüğümüz nakliye konteynırlarından 974 tanesi kullanılıyor, stadın adı bu.
Stadyum 974, Dünya Kupası’na saatler kala sökülecek ve stadyumda kullanılan tüm parçalar farklı sektörlerde değerlendirilecek. Stadyumun bulunduğu yere okullar, dükkanlar, kafeler ve sağlık tesisleri yapılacak ve mevcut altyapıdan yararlanılabilecek. Stadyum 974, sahile yakın, daha serin bir yerde inşa edildiğinden, turnuvadaki diğer 7 stadyumda klima teknolojisi yoktur. Aerobik çatı mimarisi sayesinde doğal havalandırma sağlanmaktadır.
Renk Değişimi Durumu: Eğitim Şehri
Daha önce LED ışıklarla renk değiştiren birçok stadyum gördük, ancak Education City stadyumunun rengi doğal olarak değişiyor. Stadyumun cephesinde elmas benzeri bir geometrik desen kullanılmıştır. Güneş hareket ettikçe, bu desenler beyazdan griye doğru farklı renklerde görünür.
FIFA Oyuncu Uygulaması
FIFA Player adlı bir uygulamayı kullanarak turnuvaya katılan tüm oyuncuların detaylı istatistiklerini takip edebilirsiniz. Gol, asist, pas gibi klasik veriler yerine daha önce futbolda kullanılmayan verileri görebileceğiz. Yeni veriler arasında ortalama hız, 25km/s üzerindeki sprint sayısı, oyun çizgisi doğruluğu ve topa sahip oyunculara uygulanan baskı ölçümleri yer alacak. Detaylarda boğulmak istemeyenler için veriler çeşitli boyutlarda görsel olarak sunulacaktır.
Teknolojik Palmiye: Elpalm
Fanların ağır olduğu alanlara yerleştirilen Elpalm cihazları fanlara hem gölge hem de güç sağlayacak. Enerjiyi güneş panelinden USB bağlantı noktasına aktararak hayranların telefonlarını yenilenebilir enerji ile şarj etmelerini sağlar. Ayrıca ücretsiz Wi-Fi sunulacak ve hayranların duyuruları duyması için konuşmacılar bulunacak. Ayrıca sıcaklık, hava saflığı ve gürültüyü ölçebilir.
Elektrikli otobüsler yaygın olarak kullanılacak
Taraftarları stada elektrikli otobüsle gidecek. Elektrikli otobüsler günümüzde yeni bir teknoloji olmasa da Dünya Kupası tarihinde ilk kez yaygın olarak kullanılacak.
Dünya Kupası Balosu: Al Rihla
2022 Dünya Kupası’nın resmi topu Adidas tarafından geliştirildi ve Al Rihla olarak adlandırıldı. Havada daha hızlı ve daha gerçekçi hareket etmek için Speedshell adlı bir tahta kullanıldı.
Adidas’ın futbol tasarım ve grafik yöneticisi Franziska Löffelmann, topun özellikleriyle ilgili olarak, “Futbol daha hızlı hale geldikçe, havadaki doğruluk ve denge çok değerli hale geliyor. Yeni tasarım, topun çok iyi bir şekilde tutulmasını sağlıyor. hava yoluyla yüksek seviye. o kadar hızlıdır.”
Topun içinde, 500 Hz tarama hızına sahip atalet ölçüm birimi (IMU) adı verilen bir hareket sensörü bulunur. Bu sensör ofsayt pozisyonunda topun ayağı terk ettiği anı belirlemeye yardımcı olur. Sensör pili, topun hareketi ile kendini şarj eder.
2022 Dünya Kupası 20 Kasım’da başlıyor
Turnuva, 20 Kasım Pazar günü saat 19:00’da Katar-Ekvator maçı ile başlayacak. 2022 Dünya Kupası, 18 Aralık’ta saat 18:00’de oynanacak finalle sona erecek.